top of page

ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Το διαδίκτυο καταρρίπτει κάθε ρατσιστική συμπεριφορά, κάθε παρωχημένη άποψη και γενικώς καθετί διαφορετικό. Κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες δεν υφίστανται στον κυβερνοχώρο. Η γνώση δε γνωρίζει διακρίσεις και μεταφέρεται παντού και σε όλους. Έτσι, γίνεται λόγος για τον εκδημοκρατισμό της γνώσης. Η έκφραση αυτή περιέχει δύο πολύ σημαντικές λέξεις. Τη Δημοκρατία και τη Γνώση.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Κάνοντας λόγο για τον εκδημοκρατισμό της γνώσης, γίνεται λόγος για την ισότιμη πρόσβαση στον κυβερνοχώρο. Όλοι έχουν πρόσβαση στο  διαδίκτυο και στην πληροφόρηση που προσφέρει αυτό.

ΠΛΟΥΣΙΟΙ-ΦΤΩΧΟΙ
Οι παραπάνω αποτελούν το συνηθέστερο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο προκαλεί ρίξεις στις σχέσεις ανθρώπων και συμπλεγμάτων ρατσισμού – κατωτερότητας. Παλαιότερα, οι φτωχοί αδυνατούσαν να μορφωθούν, να καταρτιστούν πνευματικά, να φέρουν άποψη για την κοινωνική και πολιτική ζωή και έτσι οι δυνατοί κατάφερναν να είναι πάντα στην κορυφή αφού είχαν όλα τα εφόδια για τη μόρφωση τους. Ωστόσο, με την είσοδο του διαδικτύου στη ζωή μας αυτά εξαλείφτηκαν και οι φτωχοί ενημερώνονται και αποκτούν άποψη για διάφορα θέματα εξίσου με τους πλούσιους μέσω της γνώσης, η όποια διαχέεται παντού.

ΑΜΕΑ
Τα ΑμέΑ είναι τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, και όχι τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ). Τα ΑμέΑ μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και έχουν δικαίωμα να το χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται, να αναπτυχθούν πνευματικά, ακόμα και να ψυχαγωγηθούν μέσα από ειδικά προγράμματα. Το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και οι τυφλοί φοιτητές να  μπορούν μέσω ενός ειδικού προγράμματος να διαβάσουν τα μαθήματα για τη σχολή τους με το ειδικό password που τους δίνεται. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι διαμορφωμένο ειδικά και μόνο για τους τυφλούς.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας λόγω δυσκολιών και προβλημάτων, όπως είναι φυσικό, δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ή γνωρίζουν λίγα έως ελάχιστα ελληνικά. Αυτό αποτελεί πρόβλημα διότι αυτοί οι άνθρωποι πέρα από τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά, έρχονται αντιμέτωποι και με το πρόβλημα συμβίωσης με τους ντόπιους. Το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα στους μετανάστες να μάθουν τη γλώσσα μέσα από κάποια ειδικά προγράμματα, κατευθυνόμενα από το Υπουργείο.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Tο διαδίκτυο έχει συμβάλλει και στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια. Το διαδίκτυο βοηθά τους φοιτητές στις εργασίες τους, αφού προσφέρει μεγάλο αριθμό  πληροφοριών για ποικίλα θέματα. Επίσης, η συνεργασία μεταξύ συμφοιτητών και μεταξύ καθηγητών γίνεται πιο εύκολη μέσω ενός προγράμματος του e-class (ηλεκτρονική τάξη), στο όποιο μπορεί να ανταλλάσσουν άμεσα υλικό, οι καθηγητές να διορθώνουν τις εργασίες  και η όλη διαδικασία να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται και σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί και η δυνατότητα που δίνεται από το διαδίκτυο στους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, ή ακόμα και να φοιτούν σε αυτό χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Το διαδίκτυο έχει προσφέρει πολλά, ακόμη και στο πεδίο της επιστήμης. Πιο συγκεκριμένα, έχει συμβάλλει στη διεπιστημονική εργασία και στην εκλαΐκευση της γνώσης. Σε συνέδρια με επιστήμονες προσκεκλημένους ανά τον κόσμο δίνει τη δυνατότητα στον επιστήμονα, να παρακολουθήσει το συνέδριο, χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική του παρουσία μέσω ειδικών προγραμμάτων. Ακόμα, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη του διαδικτύου η επιστημονική εργασία εκλαϊκεύεται, δηλαδή μεταγγίζεται και στους απλούς ανθρώπους, μέσω ιστοσελίδων και εκπομπών που προβάλλονται στον κυβερνοχώρο και έχουν ως στόχο να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.
 

Εκτός από τις κοινωνικές ομάδες το διαδίκτυο έχει προσφέρει πολλά και στους τομείς του πολιτισμού. Συγκεκριμένα:

Σε επίπεδο κοινωνικό-πολιτιστικό-πολιτισμικό:
i) εκμηδενισμός των αποστάσεων
ii) αποβάλλονται συμπλέγματα ρατσισμού
iii) διαμορφώνει οικουμενική συνείδηση
iv) πολυφυλετική κοινωνία

Σε επίπεδο πολιτικό:
i) ενημερώνεται ο απλός λαός για πολιτικά θέματα
ii) δυνατότητα έκφρασης κάθε πολίτη άρα γίνεται λόγος για τον 'δικτυακό πολίτη' και την 'ηλεκτρονική δημοκρατία'.

iii) ενισχύεται ο πλουραλισμός και η πολυφωνία μέσα από την πολιτική του διαδικτύου.

Με άλλα λόγια:

bottom of page